Site Loader

De medische wetenschap maakt reuzestappen in het onderzoek naar ziektes, aandoeningen en de werking van het lichaam in het algemeen. Zo’n dertig á veertig jaar maakten we pas voor het eerst kennis met een groot eiwit genaamd DNA, nu gebruiken we het DNA om ziektes op te sporen, processen te begrijpen en criminelen op te sporen. Toch is er nog één orgaan waar we relatief weinig over weten: de hersenen. Niet voor niets zijn de hersenen oververtegenwoordigd bij ziektes die niet of nauwelijks behandelbaar zijn, waaronder de ziekte van Huntingdon.

 

Complexiteit van de hersenen

De hersenen zijn zonder twijfel het meest complexe onderdeel van ons gehele lichaam. En dat zegt wat, wanneer je bedenkt dat we ook een orgaan hebben dat door middel van kleine stroompjes zeventig keer per minuut een grote lading bloed rondpompt om ons in leven te houden. Pas wanneer je bedenkt dat ook dit orgaan wordt aangestuurd door de hersenen begin je te beseffen hoe complex het orgaan is. Diezelfde hersenen zorgen er namelijk ook voor dat je nu deze tekst leest, geluiden om je heen hoort, niet van je stoel valt, eten ruikt, blijft ademen, op temperatuur blijft en ondertussen voedsel omzet in energie.

Hoewel we steeds beter begrijpen in welke delen van de hersenen welke processen plaatsvinden en worden aangestuurd, is het nog een stuk lastiger om de hersenen op een kleiner niveau te begrijpen, zoals eiwitniveau en het niveau van elektrische signalen die van zenuw naar zenuw verlopen.

 

Aandoeningen van de hersenen: bijna onbehandelbaar

In een tijd waar we grote aandoeningen als polio volledig de wereld hebben uitgeholpen, blijft het relatief stil rond hersenaandoeningen. Nog altijd hebben we Alzheimer, ALS, de ziekte van Huntingdon en tal van andere neurologische aandoeningen, waaronder Gilles de la Tourette, maar ook epileptische aandoeningen. De hersenen zijn zo complex dat medicijnen nog niet in staat zijn een ziekte volledig te stoppen.

Wel zijn we in veel gevallen steeds beter in het remmen van een hersenziekte. De vraag is hoe lang het gaat duren tot ook deze ziektes volledig aangepakt kunnen worden. De verwachting is dat dit nog even kan gaan duren, maar dat de stappen naar onderdrukking van de ziekte vrij snel gezet kunnen worden. Zo zijn we inmiddels erg goed in het behandelen van epilepsie. Epileptische aandoeningen als het syndroom van West zijn nog altijd schadelijk voor de patiënt, maar zouden veel dodelijker zijn wanneer we niet de medicijnen van deze tijd hadden.

Post Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *