Site Loader

De ziekte van Huntington is een vervelende ziekte. De verschijnselen zijn: struikelen, onhandig gedrag, stoten, vallen, ongewilde bewegingen maken en soms lijkt het erop of iemand dronken is of aan het dansen is. Iemand met deze aandoening heeft geen controle meer over de spieren. Dit artikel geeft meer informatie over deze ziekte en inzicht over medicijnen en de vergoeding vanuit de zorgverzekering.

De veroorzaker

Huntington wordt veroorzaakt door een afwijkend gen op de 4e chromosoom dat zorgt dat bepaalde delen van de hersenen worden aangetast. Helaas is deze ziekte erfelijk en autosomaal, dit betekent dat de ziekte even vaak bij mannen als vrouwen voorkomt en daar komt bij dat de aandoening dominant is. Dit houdt in dat de aanwezigheid van de erfelijke eigenschap altijd de ziekte als gevolg zal hebben. Ieder kind van een zieke ouder heeft een kans van vijftig procent de erfelijke afwijking te hebben meegekregen.

Naast eerdergenoemde verschijnselen, wordt het voor de patiënt steeds moeilijker om te articuleren. Door de extra bewegingen die worden gemaakt, heeft de patiënt meer behoefte aan calorieën maar slikproblemen zorgen er weer voor dat de patiënt gewicht verliest. Dit heeft weer tot gevolg dat op den duur de bewegingen worden vertraagd en de spieren stijver worden.

De behandeling, de medicijnen en de zorgverzekering

Er bestaat geen behandeling om de ziekte van Huntington te genezen of het beloop van de ziekte te vertragen. Wel is het mogelijk om met medicijnen de verschijnselen wat te verminderen. Voorbeelden van deze medicijnen zijn Tiapridal, Orap en Haldol. Seroxat en Priodel kunnen meewerken aan het hanteerbaar houden van een depressie en stemmingsstoornissen. Problematiek met kauwen en slikken kan met behulp van een logopedist vermindert worden en een speciaal dieet in overleg met een diëtist kan ook helpen.

Voor vrijwel alle medicijnen die worden gebruikt voor de behandeling van Huntingon geldt geen eigen bijdrage. Het kan wel zijn dat er sprake is van een preferentiebeleid. Als je zeker wilt weten of je met jouw zorgverzekering in aanmerking komt voor een vergoeding van bovenstaande oplossingen, kun je het beste de polisvoorwaarden doorlezen.

Post Author: admin